Bez odlaganja raspisati javni poziv za novog Zaštitnika građana, zahteva civilno društvo

0

Na mestu Zaštitnika građana poslednjih dva meseca nema nikoga, a to, izgleda, vlast ne zabrinjava preterano. Štaviše, kako upozoravaju organizacije okupljene u asocijaciju Kuća ljudskih prava, izbor osobe na čelu ove, najvažnije nezavisne institucije, po zakonu je trebalo da počne još u januaru.

Narodna skupština i njen predsednik, koji je zadužen za raspisivanje javnog poziva za izbor Zaštitnika građana nisu ispoštovali rok koji predviđa Zakon o Zaštitniku građana iz 2021. godine.

„Nakon šestomesečnog kašnjenja u izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti 2020. godine, ovo je nastavak prakse urušavanja nezavisnih institucija. Kašnjenje u izboru novog Zaštitnika građana još više dobija na značaju u zabrinjavajućoj situaciji eskalacije policijskog nasilja prema građanima i ekološkim aktivistima koji su mirno protestvovali na Šodrošu u Novom Sadu i u Majdanpeku na planini Starici“, poručuju Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i  Centar za praktičnu politiku.

Oni naglašavaju da je bez obzira na propuste i nedostatke u radu Zaštitnika građana, reč o jednoj od retkih institucija koja je kroz rad Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture izvestila građane kao i domaću i međunarodnu stručnu javnost o policijskoj brutalnosti na protestima u julu 2020. godine i kršenju prava građana okrivljenih pred prekršajnim sudovima.

A kada je već o prevenciji torture reč, podsetimo da je advokatica Danijela Nestorović nedavno tužila trojicu policijskih službenika koji su u Majdanpeku maltretirali privedene aktiviste, jednom od njih pretili smrću, a drugog zastrašivali pretnjama nerođenom detetu.

„Kuća ljudskih prava poziva predsednika Narodne skupštine da, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, bez odlaganja raspiše javni poziv za izbor novog Zaštitnika građana, a nadležni odbor Narodne skupštine da adekvatno sprovede javni razgovor sa kandidatima i Narodnoj skupštini podnese predlog kandidata koja najbolje oslikava kvalitete koje bi trebalo da poseduje budući Zaštitnik građana“, konstatuje se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Izvor

Share.

Leave A Reply