Kako da naplatim zaostale alimentacije?

0

Zaostale alimentacije ÔÇô nov─Źane iznose na ime zakonskog izdr┼żavanja zajedni─Źkog deteta koji nisu upla─çivani, mo┼żete naplatiti pre svega u postupku izvr┼íenja. Ovaj postupak je predvi─Ĺen da bi se, u situacijama kada neko ne postupi po presudi suda, ta odluka sprovela prinudno. U ovom tekstu objasni─çemo kako se pokre─çe postpak izvr┼íenja kada se presudom utvr─Ĺeni nov─Źani iznosi (ili odre─Ĺeni procenat plate) ne upla─çuje redovno na va┼í ra─Źun.

Ovo je situacija koja podrazumeva da je presudom suda odlu─Źeno da jedan roditelj vr┼íi samostalno roditeljsko pravo, dok je drugi roditelj obavezan da upla─çuje mese─Źne iznose u svrhu izdr┼żavanja deteta. Kao ┼íto je to ve─ç obja┼ínjeno u tekstu pod nazivom┬áZa─Źarani krug naplate izdr┼żavanja deteta, nekada se de┼íava da roditelj koji ima obavezu da upla─çuje mese─Źne iznose to smatra nepravednim, sam odre─Ĺuje iznos koji ─çe uplatiti,┬ákada ─çe uplatiti, i sli─Źno.

Uslov da bi se tra┼żilo prinudno izvr┼íenje jeste da je presuda pravnosna┼żna i izvr┼ína, ┼íto zna─Źi da je postupak zavr┼íen (da ┼żalba nije ulo┼żena ili da je po njoj ve─ç odlu─Źeno) i da je protekao rok za dobrovoljno izvr┼íenje obaveze. Svakako, na pisarnici suda koji je doneo odluku mo┼żete proveriti da li je va┼ía presuda izvr┼ína ÔÇô podobna da se povodom nje pokrene postupak izvr┼íenja.

Pre podno┼íenja predloga, potrebno je i pribaviti dokaz o uplatama za period koji utu┼żujete, odnosno izvod sa va┼íeg ra─Źuna iz banke na kome se vide iznosi koji su upla─çivani, ako isti postoje.

Postupak prinudne naplate pokre─çe se podno┼íenjem Predloga za izvr┼íenje sudu koji odlu─Źuje da li je isti osnovan, pa donosi Re┼íenje o izvr┼íenju na koje se dalje roditelj – du┼żnik, koji ima obavezu da upla─çuje mese─Źne iznose za izdr┼żavanje detata, izja┼ínjava i eventualno ga osporava. Iako sud odlu─Źuje o va┼íem Predlogu da se pokrene prinudna naplata, sam postupak izvr┼íenja sprovodi Javni izvr┼íitelj, te je potrebno ve─ç u samom Predlogu nazna─Źiti podatke izvr┼íitelja koga sami izaberete.

Iako Zakon predvi─Ĺa da ste u ovom postupku oslobo─Ĺeni takse, odnosno dete kao izdr┼żavano lice, savet je da uvek u Predlogu koji upu─çujete sudu stoji napomena da tra┼żite od suda da vas oslobodi pla─çanja tro┼íkova. U tom slu─Źaju, osim ┼íto ne pla─çate taksu na podneti predlog, ne─çete morati da snosite ni tro┼íkove izvr┼íitelja koje po pravilu prvo snosi roditelj – poverilac, pa tek po sprovedenom postupku izvr┼íenja roditelj – du┼żnik.

Prilikom pisanja predloga, a ─Źiji vizuelni primer mo┼żete na─çi u Vodi─Źu┬áMoja prava u izvr┼ínom postupku, obavezno je da se nazna─Źe li─Źni podaci kako deteta, tako i va┼íi kao zakonskog zastupnika,┬ái podaci drugog roditelja. Neophodni podaci za svako navedeno lice su: ime i prezime, adresa prebivali┼íta i JMBG.

Osim navedenog, u Predlogu je bitno napisati ┼íta je Presudom odlu─Źeno i prilo┼żiti istu kao dokaz. Zatim je potrebno navesti da li je bilo uplata, kada i koliki su iznosi upla─çivani, te prilo┼żiti kao dokaz izvod iz banke na kome se vide ove tvrdnje. Na kraju, od suda se tra┼żi da donese Re┼íenje o izvr┼íenju koje glasi na konkretan iznos (iznos koji duguje roditelj – du┼żnik). Napominjemo da kamatu na neupla─çivane iznose tako─Ĺe mo┼żete tra┼żiti, ali samo ukoliko je kamata dosu─Ĺena u presudi uz odre─Ĺivanje mese─Źnog iznosa. Ako u postupku pred sudom, kada se odlu─Źivalo o iznosu alimentacije, kamatu niste tra┼żili, ili iz drugog razloga nije uneta u odluku (izreku) presude, ni u izvr┼ínom postupku ne─çe biti odobrena od strane suda.

Interesantna je situacija kada Presuda glasi na procenat plate, a vi niste sigurni da li je iznos koji je du┼żnik upla─çivao jednak odre─Ĺenom procentu, odnosno kad niste sigurni kolika su njegova primanja. Pitate se da li su mo┼żda pove─çana, ili da li je roditelj – du┼żnik krajem decembra na ime zarade primio uve─çan iznos, koji se ponekad naziva i trinaesta plata. U toj situaciji, potrebno je da od du┼żnikovog poslodavca zatra┼żite da dostavi podatke o visini zarade i drugih stalnih nov─Źanih primanja. Da biste u tome uspeli, potrebno je da se u pisanoj formi obratite poslodavcu i pozovete na ─Źlan 31 stav 5. i 7. Zakona o izvr┼íenju i obezbe─Ĺenju, kao i da nazna─Źite da su vam tra┼żeni podaci potrebni radi pokretanja izvr┼ínog postupka. U tom slu─Źaju, poslodavac je du┼żan da vam dostavi tra┼żene informacije u roku od 8 dana po─Źev od dana kada je va┼í zahtev primio. Tako ─çete znati da li su iznosi koji su vam upla─çivani potpuni, ili ─çete u Predlogu tra┼żiti da se uplati iznos kao razlika do visine iznosa koji je trebao biti upla─çivan.

Iako pojednostavljen i relativno brz, postupak izvr┼íenja zahteva vreme, prikupljanje dokumentacije, a po┼żeljno je i konsultovanje sa advokatom, ┼íto podrazumeva i finansijski izdatak. Name─çu se pitanja, ukoliko se i naplate zaostala potra┼żivanja, da li je potrebno podnositi i ubudu─çe nove predloge za svaku uplatu koja izostane, da li to zahteva ponovno pokretanje postupka i koliko ─Źesto? Da li je potrebno podnositi novi Predlog za izvr┼íenje posle svake delimi─Źne ili neizvr┼íene uplate?

Ukoliko se iz va┼íe situacije vidi da lice neko vreme zanemaruje svoju obavezu mese─Źne uplate na ime izdr┼żavanja deteta, ili to radi proizvoljno (na primer upla─çuje 8.000 dinara iako presuda glasi na 12.000) i sli─Źno, mo┼żete, pored svega navedenog, u Predlogu za izvr┼íenje zahtevati i da se budu─çe uplate izvr┼íavaju prinudno. Da pojasnimo. Pored iznosa koji jedan roditelj duguje, u Predlogu se od suda zahteva i da se odredi izvr┼íenje plenidbom zarade tako ┼íto ─çe sud nalo┼żiti poslodavcu da deo zarade roditelja – du┼żnika ispla─çuje direktno drugom roditelju – poveriocu, u iznosu koji odgovara onom utvr─Ĺenom presudom. Naravno, uslov za ovaj na─Źin izvr┼íenja jeste da je roditelj – du┼żnik zaposlen.

Na kraju, bitno je pomenuti da je ovaj ┬ápostupak brz i delotvoran samo ukoliko roditelj – du┼żnik ima imovinu. Pod time se podrazumeva da ima redovna primanja ili novac na ra─Źunu, odnosno pokretnu ili nepokretnu imovinu na svoje ime (automobil, vikendicu, plac, stan i sli─Źno). Kada je ovaj uslov ispunjen, vrlo brzo neispla─çeni iznosi na─çi ─çe se na va┼íem ra─Źunu. Me─Ĺutim, ukoliko izvr┼íitelj prilikom sprovo─Ĺenja izvr┼íenja ne mo┼że da na─Ĺe imovinu roditelja – du┼żnika, obustavi─çe ovaj postupak makar do trenutka do kada se imovnsko stanje ne promeni. U tom slu─Źaju, kao jedina mogu─çnost ostaje krivi─Źna prijava, delotvorna tek u onim situacijama kada roditelj – du┼żnik ima imovinu iz koje mo┼że isplatiti zaostale alimentacije, a to je u izvr┼ínom postupku izbegavao ÔÇ×sklanjanjem imovineÔÇť (auto se vodi na ime nekog drugog, platu prima na ruke, firma u realnom vlasni┼ítvu roditelja – du┼żnika vodi se na drugo lice i sl.).

Bez sumnje, proces naplate u postupku izvr┼íenja ─Źesto mo┼że biti izazovan i nepredvidiv, ali zbog su┼ítinske va┼żnosti prava deteta na izdr┼żavanje, ipak mu treba pru┼żiti priliku. Tim pre ako uzmemo u obzir da dete kao poverilac u ovom postupku treba biti oslobo─Ĺeno tro┼íkova, pa je u tom smislu olak┼íano i ve─çini dostupno da makar poku┼íaju.

Izvor

Share.

Leave A Reply