Održana obuka u Nišu za zaposlene u kaznenopopravnim zavodima i okružnim zatvorima

0

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM zajedno sa Međunarodnom mrežom pomoći – IAN sprovodi dvogodišnji projekat „Borba protiv torture i nekažnjivosti“ pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa civilnim društvom. U okviru predviđenih projektnih aktivnosti je i sprovođenje jednodnevnih obuka zaposlenih u kaznenopopravnim zavodima i okružnim zatvorima o obavezama koje proističu iz međunarodnih dokumenata i praktičnoj primena standarda.

Tim povodom je 30. oktobra 2019. godine u Nišu održana obuka na kojoj su prisustvovali zaposleni iz Okružnog zatvora u Vranju, Okružnog zatvora u Leskovcu, Okružnog zatvora u Prokuplju i KPZ Niš,  Predavači na ovoj obuci su bili stručnjaci u oblasti prava lica lišenih slobode, sa iskustvom u praćenju primene međunarodnih standarda i nacionalnih propisa.  Nikola Kovačević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, održao je predavanje na temu „Standardi zabrane torture i zlostavljanja u praksi“, advokat Miloš Janković je predstavio međunarodne i nacionalne mehanizme za praćenje zabrane torture i zlostavljanja i njihovu primena u Srbiji, dok je prof. dr Đorđe Alempijević govorio o ulozi službe za zdravstvenu zaštitu u prevenciji mučenja.

Ovaj projekat je jedna od aktivnosti kojom civilno društvo državi Srbiji pruža podršku u praćenju i sprovođenju najnovijih preporuka i standarda međunarodnih i regionalnih tela u oblasti zabrane torture, što je osnovni preduslov za unapređenje postupanja službenika i eliminaciji torture i nekažnjivosti.

 

Share.

Leave A Reply