Promocija slobode okupljanja u digitalnom prostoru

0

Naziv projekta :  Promocija slobode okupljanja u digitalnom prostoru
Trajanje: Novembar 2022 ÔÇô jul 2023.
Donator:
INTERNEWS-USAID
Vrednost projekta:
 24,992 USD

Projekat “Promocija slobode okupljanja u digitalnom prostoru” ima za cilj da unapredi pravnu regulativu i praksu u vezi sa slobodom mirnog okupljanja, s posebnim naglaskom na “online okupljanja” u Srbiji. Sloboda mirnog okupljanja predstavlja jedan od oblika u─Źe┼í─ça gra─Ĺana u politi─Źkom ┼żivotu zajednice. Pojmovi poput online, digitalnih ili virtuelnih skupova su sve vi┼íe u upotrebi, posebno tokom pandemije COVID-19 kada su internet platforme postale supstitut zabranjenim fizi─Źkim skupovima.

Projekat, obuhvata slede─çe klju─Źne aktivnosti:

Kroz projekat┬á YUCOM ─çe sprovesti analizu pravnog okvira i prakse slobode mirnog okupljanja u Srbiji, sa posebnim osvrtom na “online okupljanja”. Ovo istra┼żivanje obuhvata analizu zakonskih odredbi, prakse i mogu─çe zloupotrebe od strane vlasti, kao i preporuke za unapre─Ĺenje za┼ítite ljudskih prava i privatnosti u srpskom zakonodavstvu. Nakon zavr┼íenog istra┼żivanja, YUCOM ─çe raditi na ┬ázagovaranju unapre─Ĺenja prakse i zakonodavstva putem diseminacije rezultata istra┼żivanja ┬ái formulisanih preporuka relevantnim akterima, kako na nacionalnom tako i na me─Ĺunarodnom nivou.

Tako─Ĺe, kroz projekat, YUCOM ─çe izraditi prakti─Źni vodi─Ź za javna okupljanja, sa posebnim osvrtom na “online okupljanja”. Ovaj vodi─Ź sadr┼ża─çe prakti─Źne informacije i savete o pravima i obavezama u─Źesnika okupljanja, sa posebnim naglaskom na pitanja vezana za privatnost, nadzor i prepoznavanje lica. Nakon izrade vodi─Źa, YUCOM ─çe sprovesti kampanju za promociju vodi─Źa kroz objavljivanje ─Źlanaka u dnevnim novinama, kao i putem distribucije vodi─Źa ciljanim grupama ┼íirom Srbije.

Kroz ove aktivnosti, projekat te┼żi da unapredi svest i razumijevanje gra─Ĺana o pravu na slobodu mirnog okupljanja u fizi─Źkom i u digitalnom prostoru, kao i da pobolj┼ía pravni okvir i praksu u Srbiji u ovoj oblasti

Share.

Leave A Reply