Video

Na molbu predsednika Aleksandr Vučića, iz procedure je povučen nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima. Zašto je ovaj propis trebalo da bude donet, a koji su to formalni razlozi zbog kojih se neće naći pred ministrima i poslanicima? Kome smetaju kamere? Kojim argumetima opozicija napada predložena zakonska rešenja? Hoćemo li bez ovog zakona biti manje ili više bezbedni? O tome govore Katarina Golubović, direktorkom Jukoma i Stevanom Đokićem, predsednikom Centra za bezbednost istrge i odbrane

Tematska otvorena vrata pod nazivom „Zašto suđenja dugo traju?“ održana su 7. septembra 2019. godine u prostorijama Osnovnog suda u Somboru. Cilj ovog događaja je ostvarivanje neposrednog kontakta i komunikacije između građana i predstavnika sudskih institucija, a pre svega otklanjanje predrasuda i negativnih stavova koje građani imaju prema radu suda, odnosno upoznavanje građana sa svim izazovima sa kojima se sudovi susreću u svakodnevnom radu.

Danas je u Novom Sadu održan okrugli sto na temu promene Ustava, gde je ukazano na njegove nedostatke nakon devetogodišnje primene koje je identifikovala stručna javnost. Ovaj skup organizovao je Komitet pravnika za ljudska prava.

Od 1. januara 2016. godine trebala bi početi primjena Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Sudski sporovi koji traju godinama, a nekad i više od decenije, i dalje čine jednu od najslabijih tačaka pravosuđa Srbije. Uvođenjem online kontrole svih sudskih predmeta i primjenom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, rad sudova bi se, kako se očekuje, trebao znatno ubrzati.

​Sednica predstavnika učeničkih parlamenata „Učenički parlamenti kao kreatori klime podrške porodici – izazovi i mogućnosti“ u organizaciji Prijatelja dece Srbije u okviru Dečje nedelje održana je u utorak 6. oktobra 2015. godine u Narodnoj skupštini. O diskriminaciji u školama i mehanizmima koji su učenicima na raspolaganju za prijavljivanje diskriminatornog ponašanja u ime YUCOM-a govorila je Jovana Spremo.​

 

Napade na lezbijke trebalo bi tretirati kao zločin iz mržnje, rečeno je danas na konferenciji za novinare Labrisa povodom napada na njihovu aktivistkinju.

Dragoslava Barzut rekla je da je bila žrtva napada u noći 26. i 27. septembra kada je nju i njene prijateljice nepoznati mladić napao u kafani “SFRJ”.

Godišnjicom rada Vlade bavi se emisija Radar Radio-televizije Vojvodine. Ocena nevladinih organizacija i građana je 2, a ocena članova Vlade Srbije je 9,5. O tome šta su postigli, a šta je moglo bolje govorio je i direktor YUCOM-a Milan Antonijević.