YUCOM: Prekomerna upotreba sile policije prema građanima na protestu

0

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) upozorio je na nesrazmerno korišćenje sredstava prinude od strane policije prema građanima na protestu u nedelju uveče.

Ovi primeri zabeleženi su na brojnim snimcima na društvenim mrežama.
Ovakvim postupanjem krše se osnovna prava građana na slobodu i bezbednost, ali i pravo na javno okupljanje, poručuje YUCOM.

Sredstva prinude, kao posebno policijsko ovlašćenje mogu biti primenjena samo u zakonom propisanim uslovima i na način koji je propisan zakonom – primena policijskog ovlašćenja mora biti srazmerna potrebi zbog koje se preduzima. Između više policijskih ovlašćenja primeniće se ono kojim se zadatak može izvršiti sa najmanje štetnih posledica i za najkraće vreme. Upotreba sredstava prinude je poslednje policijsko ovlašćenje koje se primenjuje onda kada ni jedno drugo policijsko ovlašćenje nije moglo da posluži svrsi”, poručuju u YUCOM-u.

Na snimcima se vidi, podseća Komitet, kako više policijskih službenika službenim palicama tuku građane koji su protestovali. Ovo nisu primeri srazmerne primene policijskih ovlašćenja, već upravo suprotno – prekomernu upotrebu sile prema građanima.
“Policija je dužna da svoja ovlašćenja sprovodi po načelu nepristrasnosti, nediskriminacije, humanosti, poštovanja ljudskih prava i omogućavanja medicinske pomoći. Shodno tome, sva lica lišena slobode imaju pravo da obaveste blisku osobu po izboru da su lišena slobode, imaju pravo da ih pregleda lekar bez prisustva policijskog službenika i imaju pravo na pravnu pomoć. Zahtevamo da sve nadležne institucije, pre svega javno tužilaštvo i Zaštitnik građana, hitno i bez odlaganja ispitaju srazmernost upotrebe sredstava prinude prema građanima na protestu 24. decembra 2023. godine i pozivamo građane da se pred dalja najavljena okupljanja o svojim pravima informišu u vodiču – Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode”, poruka je YUCOM-a.
Pravnici ovog Komiteta pozivaju sve koji su u nedoumici oko poštovanja ili obima prava u ovoj situaciji da se obrate na broj telefona: 011/3344235 ili elektronskom poštom na: office@yucom.org.rs.
Share.

Leave A Reply