Skip to content Skip to footer
Loading Events

Konferencija : „Uticaj izmena Krivičnog zakonika na pravosuđe i ljudska prava“

Date & Time:

October 21, 2024 @ 11:00 am - 5:00 pm

Organizer

Yucom – Komitet pravnika za ljudska prava

Website:

Email:

Poštovani/a,

U svetlu predstojećih promena u Krivičnom zakoniku, pozivamo Vas na godišnju konferenciju Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM koja će se održati se u ponedeljak, 21. oktobra 2024. godine. Ove godine, konferencija pod nazivom „Uticaj izmena Krivičnog zakonika na pravosuđe i ljudska prava“ fokusiraće se na pravne promene, sa posebnim akcentom na položaj žrtava u krivičnim postupcima. Konferencija počinje u 11:00 časova u Velikoj sali Kuće ljudskih prava, na adresi Kneza Miloša 4, Beograd. Održavanje konferencije je podržala Fondacija Kvinna till Kvinna.

Kako se pravni pejzaž upotpunjuje novim najavljenim propisima, od ključne je važnosti da se osvrnemo na to kako će ove promene uticati na pravosudni sistem u zemlji. Poslednjih meseci u javnom prostoru Srbije deljenje seksualno eksplicitnog materijala zauzima bitnu temu kao jedan od oblika rodno zasnovanog nasilja, ali i jedno od najmasovnijih kršenja prava na privatnost žena i dece. Tim povodom, osvrnućemo se na praksu domaćih pravosudnih organa u ovoj oblasti, nedostatke u zakonodavnom okviru i uporednopravna rešenja.

Takođe, želimo da najavimo da će na konferenciji biti predstavljen i Godišnji Izveštaj YUCOM-a, koji pokriva ključne teme vezane za besplatnu pravnu pomoć, vladavinu prava i pravosuđe. Ovaj Izveštaj nudi dragocene uvide u stanje ljudskih prava u našem drušvu i doprinosi diskusijama o jačanju vladavine prava i promociji pravde za sve.

Detaljniji program događaja biće naknadno dostavljen. Radni jezik konferencije je srpski, uz obezbeđen simultani prevod na engleski jezik. Refundacija putnih troškova nije predviđena.

Molimo Vas da Vašu prijavu ili prijavu učešća predstavnika Vaše organizacije/ institucije pošaljete elektronskim putem do petka 18. oktobra 2024. godine, do 14:00 časova na office@yucom.org.rs ili potvrdite na telefon 011 33 44 235.

Nadamo se da ćete i Vi svojim prisustvom podržati događaj, te da ćemo zajedno doprineti konstruktivnoj diskusiji i formulisanju preporuka za dalja postupanja.

Preuzmite Pozivno pismo

Srdačan pozdrav,

JUKOM tim

Velika sala Kuće ljudskih prava

Address:

Kneza Miloša 4
Beograd, Beograd 11000 Serbia

Website:

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)
Kneza Miloša 4, 11000 Beograd, Srbija
Tel:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 – 2024