Informator #11 o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje

0

INFORMATOR #11
O NAPADIMA I PRITISCIMA NA AKTIVISTE I AKTIVISTKINJE 

Mre┼ża Solidarno za prava svih predstavlja Informator #11 o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje. Tim bele┼żi napade i pritiske┬ána┬áMapi incidenata┬ákroz istra┼żivanje javno dostupnih podataka i razgovore sa ┼żrtvama.┬áNa mapi je od po─Źetka 2023. godine registrovano 6 napada i pritisaka,┬ákako na one koji se bave za┼ítitom ljudskih prava, tako i na one koji su se zbog svojih postupaka na┼íli u toj ulozi i trpeli posledice. Mre┼żu Solidarno za prava svih predvode Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Narodni parlament.

AKTUELNO

Pretnje aktivistima nakon akcije ─Źi┼í─çenja parki─ça kod Miti─çeve rupe┬á┬ávi┼íe…

Aktivisti Krokodila i Inicijative mladih za ljudska prava su primili brojne pretnje smr─çu nakon akcije ─Źi┼í─çenja i ure─Ĺenja de─Źijeg parka kod Miti─çeve rupe 18. februara 2023. godine u kojoj su uklonili mural sa likom Milo┼ía Obili─ça i re─Źima ÔÇ×Kad se srpska vojska na Kosovo vratiÔÇť. Prema objavi na Twitter profilu @krokodilEW aktivisti, zaposleni i gra─Ĺani su primili stotine direktnih pretnju ÔÇ×smr─çu, seckanjem i ostalim najkreativnijim modalitetima ubistvaÔÇť. Skup je organizovan radi ukazivanja na zahtev inicijative A11 iz oktobra 2022. godine upu─çen Gradskoj upravi Grada Beograda da park dobije ime Du┼íana Jovanovi─ça, romskog de─Źaka kojeg su pripadnici ultra-desni─Źarske organizacije ÔÇ×skinhedsiÔÇť ubili 1997. godine u Beogradu. Pretnje aktivistima su osudili Poverenica za za┼ítitu ravnopravnosti, Nacionalni konvent o EU, Ministarstvo za Evropske integracije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i dru┼ítveni dijalog.
Datum 19. februar 2023. godine
Vrsta napada Pretnje/Zastrašivanje/Ucena
Vrsta napada─Źa Nepoznat; Fizi─Źko lice;
Ugro┼żeno pravo Sloboda okupljanja; Sloboda izra┼żavanja; Sloboda udru┼żivanja

 

NAPADI I PRITISCI
JANUAR – FEBRUAR

Novi napad na prostorije Incijative mladih za ljudska prava vi┼íe…
Datum 19. februar 2023
Vrsta napada Oštećivanje imovine
Vrsta napada─Źa Nepoznat; Fizi─Źko lice
Ugro┼żeno pravo Sloboda okupljanja; Sloboda izra┼żavanja;┬áSloboda udru┼żivanja
Novi napad na prostorije Prajd info centra vi┼íe…
Datum 19. februar 2023
Vrsta napada Oštećivanje imovine
Vrsta napada─Źa Fizi─Źko lice, Nepoznat
Ugro┼żeno pravo Sloboda okupljanja; Sloboda izra┼żavanja;┬áSloboda udru┼żivanja
Prekr┼íajne kazne protiv aktivista u akciji ─Źi┼í─çenja parki─ça kod Miti─çeve rupe ┬ávi┼íe…
Datum 18. februar 2023.
Vrsta napada Prekršajni postupak
Vrsta napada─Źa Komunalna milicija
Ugro┼żeno pravo Sloboda okupljanja; Sloboda izra┼żavanja;┬áSloboda udru┼żivanja
Vi┼íe na mapi…

IZABRANE REAKCIJE

24. februar 2023. Nasilje ili pretnja nasiljem nikada ne sme biti na─Źin komunikacije u javnosti sa onima koji imaju druga─Źije stavove!
Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga
24. februar 2023. Ministarstvo za evropske integracije osu─Ĺuje pretnje koje su proteklih dana upu─çene aktivistima civilnog dru┼ítva i pru┼żamo im punu podr┼íku
Ministarstvo za evropske integracije
23. februar 2023 Nacionalni konvent: Institucije hitno da reaguju na pretnje i napade na aktiviste
Nacionalni konvent o EU
21. februar 2023.┬á Pretnje i govor mr┼żnje upu─çeni aktivistima/aktivistkinjama, koji su u─Źestvovali u kre─Źenju murala u Miti─çevoj rupi, za najo┼ítriju su osudu!
Poverenik za zaštitu ravnopravnosti


POZIV NA WEBINAR III

Mentalno zdravlje aktivista i aktivistkinja za ljudska prava
(28. februar 2023. godine)

Poštovana/i,

┬áU okviru programa osna┼żivanja aktivista i aktivistkinja koji staju u za┼ítitu ljudskih prava,┬átim┬áSolidarno za prava svih┬áorganizuje webinar na temu ÔÇ×Mentalno zdravlje aktivista i aktivistkinjaÔÇť.

Webinar ─çe se┬áodr┼żati┬áu┬áutorak,┬á28. februara 2023. godine┬áputem Zoom platforme, u periodu┬áod 12 do 16 ─Źasova.

U uvodnom delu ─çe nam Dragoslava Barzut iz Gra─Ĺanskih inicijativa predstaviti nalaze i zaklju─Źke┬áistra┼żivanja┬ákoje su kolege sprovele u okviru kampanje ÔÇ×Podr┼żimo se!ÔÇť┬áfokusiraju─çi se na mentalno zdravlje aktivista i aktivistkinja u Srbiji kao i pote┼íko─çe sa kojima se oni svakodnevno susre─çu. Pored toga, psiholo┼íkinje┬áDraga ┼áapi─ç i Jana Dimoski iz PIN mre┼że┬á─çe nam pri─Źati o za┼ítiti mentalnog zdravlja aktivista u radnom okru┼żenju i dati odre─Ĺene smernice i prakti─Źne savete za prevenciju stresa na poslu.

Ukoliko ste zainteresovani da poha─Ĺate webinar mo┼żete┬áda se┬áprijavite┬ána e-mail adresu┬áoffice@yucom.org.rs┬á

Budite slobodni da prosledite poziv kolegama aktivistima. U prilogu vam dostavljamo detaljnu agendu webinara, a nakon prijave, poslaćemo Vam link za pristup webinaru.

Solidarni pozdrav,
Tim Solidarno za prava svih

 

STATISTIKA NAPADA U 2022. GODINI

KONTAKT

Prijavu napada i pritisaka na Va┼íu organizaciju i Vas mo┼żete poslati na prilo┼żeni kontakt sa kratkim opisom doga─Ĺaja, datumom, mestom i identitetom napada─Źa (ukoliko je poznat). Zamolili bismo Vas da uz prijavu dostavite i kontakt telefon na koji Vas mo┼żemo dobiti radi postavljanja dodatnih pitanja.

Prijavu napada mo┼żete poslati na e-mail: office@yucom.org.rs

Informator o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje┬áje na─Źinjen┬áuz finansijsku pomo─ç Evropske unije. Za njegovu sadr┼żinu isklju─Źivo je odgovoran Komite pravnika za ljudska prava JUKOM i partneri i njegova sadr┼żina nu┼żno ne┬á izra┼żava stavove Evropske unije.

Share.

Leave A Reply