Informator #7 o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje

0

INFORMATOR #7
O NAPADIMA I PRITISCIMA NA AKTIVISTE I AKTIVISTKINJE 

Mre┼ża Solidarno za prava svih predstavlja Informator #7 o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje. Tim bele┼żi napade i pritiske┬ána┬áMapi incidenata┬ákroz istra┼żivanje javno dostupnih podataka i razgovore sa ┼żrtvama.┬áNa mapi je od po─Źetka 2022. godine registrovano 6 napada i pritisaka,┬ákako na one koji se bave za┼ítitom ljudskih prava, tako i na one koji su se zbog svojih postupaka na┼íli u toj ulozi i trpeli posledice. Mre┼żu Solidarno za prava svih predvode Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Narodni parlament.

AKTUELNO

Napad na aktiviste Omladinske studentske akcije (OSA)

Aktivisti Omladinske studentske akcije (OSA) su napadnuti u petak 18. februara 2022. godine kada su poku┼íali da uklone grafit ÔÇ×Srbe na Vrbe, #Izbori se!OSA Novi SadÔÇť kod Mosta Slobode u Novom Sadu. Na teren je na poziv OSA-e iza┼íla policija, koja je uzela izjave i sa─Źinila zapisnik o doga─Ĺaju. Ubrzo se pojavila i gradska inspekcija, a prema re─Źima aktivista, nalo┼żeno je uklanjanje grafita (┼íto se ubrzo i dogodilo). Ubrzo nakon ┼íto se grafit pojavio istog dana o njemu su izvestili provladini mediji i nai┼íao je na osudu studentskih parlamenata Univerziteta u Novom Sadu. Aktivisti OSA smatraju da iza poku┼íaja da im se pripi┼íe autorstvo grafita mr┼żnje stoji grupa bliska vladaju─çem SNS-u koja je u─Źestovala u napadima na gra─Ĺane okupljene na ekolo┼íkim protestima. Oni veruju da je re─Ź o reakciji na njihovu kampanju okupljanja mladih za kontrolu predstoje─çih izbora i akciju grafitiranja anti-re┼żimskih poruka. U medijima su aktivisti OSA predstavljeni kao la┼żni ekolozi, te da kao ÔÇ×pojedinci pod maskom aktivizma i dubokim d┼żepom napunjenim stranim valutama bez pogovora izvr┼íavaju sve zadatke i naloge koji se pred njih postavljajuÔÇť. Niz nevladinih organizacija je reagovalo 18. februara 2022. godine saop┼ítenjem za javnost ÔÇ×STOP PRITISCIMA NA NOVOSADSKE AKTIVISTE ÔÇô BAHATOST VLASTI MORA DA STANEÔÇť.
Datum 18. februar 2022.
Vrsta napada Premla─çivanje/nasilje/povrede, Kleveta putem elektronskih medija
Vrsta napada─Źa Fizi─Źko lice, medij
Ugro┼żeno pravo Sloboda izra┼żavanja,┬á sloboda udru┼żivanja

NAPADI I PRITISCI U JANUARU I FEBRUARU

Novi napad na aktiviste Omladinske studentske akcije (OSA)
Datum 26. februar 2022.
Vrsta napada Pretnje/Dela zastrašivanja/Ucena
Vrsta napada─Źa Fizi─Źko lice
Ugro┼żeno pravo Sloboda izra┼żavanja, sloboda udru┼żivanja
Novi napad na Prajd info centar
Datum 17.  februar 2022.
Vrsta napada Oštećivanje imovine, Pretnje/Dela zastrašivanja/Ucena
Vrsta napada─Źa Fizi─Źko lice
Ugro┼żeno pravo Sloboda izra┼żavanja, Sloboda udru┼żivanja
Tu┼żbe vlasnika Galensa protiv ekolo┼íkih aktivista
Datum 10. januar 2022.
Vrsta napada SLAPP, pokretanje krivi─Źnog postupka
Vrsta napada─Źa Privatno pravno lice
Ugro┼żeno pravo Sloboda izra┼żavanja, sloboda udru┼żivanja
Napad na Aidu ─ćorovi─ç
Datum 4. januar 2022
Vrsta napada Pretnje/Dela zastrašivanja/Ucena
Vrsta napada─Źa Fizi─Źko lice
Ugro┼żeno pravo Sloboda izra┼żavanja
Vi┼íe na mapi…

REAKCIJE

18. februar 2022.┬á Stop pritiscima na novosadske aktiviste ÔÇô Bahatost vlasti mora da stane
Grupa nevladinih organizacija
19. februar 2022. Vesi─ç i Grad Beograd osudili napad na Prajd info centar
N1
4. januar 2022. Opozicione stranke osu─Ĺuju napad na Aidu ─ćorovi─ç
FoNet

KONFERENCIJA – SOLIDARNO ZA PRAVA SVIH

Na konferenciji┬áodr┼żanoj 18. februara 2022. godine u Beogradu ,,Solidarno za prava svihÔÇÖÔÇÖ predstavljen je Izve┼ítaj o napadima na branitelje ljudskih prava u Srbiji za 2021. godinu. Na konferenciji su govorili: adv. dr Katarina Golubovi─ç, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava ÔÇô YUCOM, advokatice YUCOM-a, Milena Vasi─ç i Kristina Todorovi─ç, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandovi─ç, advokat Mihailo Pavlovi─ç, Ane Tusvik Bonde iz Fondacije Ku─ça ljudskih prava iz Norve┼íke, Orsolya Toth iz tima Specijalnog izvestioca UN za ljudska prava, aktivista Aladin Pau─Źinac, Nata┼ía Pu┼íi─ç, iz ┬á,Budi jedanÔÇÖÔÇÖ i Goran Mitrovi─ç iz ,,Narodnog parlamentaÔÇÖÔÇÖ

 

IZVEŠTAJ O NAPADIMA NA BRANITELJE LJUDSKIH PRAVA U SRBIJI ZA 2021. GODINU

Izve┼ítaj ima za cilj da zainteresovanoj doma─çoj i me─Ĺunarodnoj javnosti pru┼żi jednostavan uvid u trenutnu situaciju i informacije o polo┼żaju branitelja ljudskih prava u Srbiji koje do sada nisu bile dostupne na sli─Źnim mapama regionalnog i me─Ĺunarodnog tipa.

Kroz istra┼żivanje javno dostupnih podataka i razgovore sa ┼żrtvama pritisaka i napada, tokom 2021. godine registrovano je┬á73 pritisaka i napada, kako na one koji se bave za┼ítitom ljudskih prava, tako i na one koji su se zbog svojih postupaka na┼íli u toj ulozi i trpeli posledice.

STATISTIKA NAPADA U 2021. GODINI

 

KONTAKT

Prijavu napada i pritisaka na Va┼íu organizaciju i Vas mo┼żete poslati na prilo┼żeni kontakt sa kratkim opisom doga─Ĺaja, datumom, mestom i identitetom napada─Źa (ukoliko je poznat). Zamolili bismo Vas da uz prijavu dostavite i kontakt telefon na koji Vas mo┼żemo dobiti radi postavljanja dodatnih pitanja.

Prijavu napada mo┼żete poslati na e-mail: office@yucom.org.rs

Informator o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje┬áje na─Źinjen┬áuz finansijsku pomo─ç Evropske unije. Za njegovu sadr┼żinu isklju─Źivo je odgovoran Komite pravnika za ljudska prava JUKOM i partneri i njegova sadr┼żina nu┼żno ne┬á izra┼żava stavove Evropske unije.

Share.

Leave A Reply