Izbori u Srbiji 2023. godine: Povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda i pritisci na građane i pravosuđe

0

Predsednik RS i predsednik Narodne skupštine RS raspisali su u 1. novembra 2023. godine vanredne parlamentarne i izbore u više gradova i opština, uključujući i glavni grad, Beograd.

Komitet pravnika za ljudska prava je nevladina organizacija koja se 25 godina bavi zaštitom ljudskih prava, kao i izgradnjom i očuvanjem vladavine prava i demokratije u Srbiji. Od sticanja statusa kandidata za članstvo Srbije u Evropskoj uniji pratimo i implementaciju obaveza Srbije u okviru političkog kriterijuma i pregovaračkog Poglavlja 23.

U skladu sa misijom, u toku novembra i prve polovine decembra Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM je pratio predizborni period iz ugla pritisaka na pravosuđe i organizovane građane, te potencijalnih kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi sa kampanjom. JUKOM je organizovao je i ekspertski mobilni tim za kratkoročno posmatranje izbora i procenu kvaliteta procesa glasanja građana i građanki Republike Srbije na parlamentarnim i beogradskim izborima koji su održani 17. decembra 2023. godine.[1]

Preuzmite Izveštaj

Tim Komiteta pravnika za ljudska prava

Share.

Leave A Reply