Krivična prijava protiv Dmitrovića: Milioni za mlade, žene i porodice otišli privatnim agencijama

0

BIRN je objavio izveštaj, baziran na javno dostupnim podacima, da je mreža fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima namenjenim mladima, porodicama i ženama, označavajući kao odgovornu osobu Aleksandru Čamagić, blisku saradnicu Aleksandra Šapića

Tužilaštvo za organizovani kriminal počelo je da postupa po krivičnoj prijavi Komiteta pravnika za ljudska prava protiv bivšeg minista za brigu o porodici Ratka Dmitrovića zbog zlupotreba na konkursima namenjenim mladima, porodicama i ženama, rekla je danas direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) Katarina Golubović.

Ona je na konferenciji za novinare rekla sa su prijave podnete protiv Dmitrovića, NN osoba koje su bila u Komisiji za ocenu, rangiranje i odabir projekata, kao i osoba koje su bile uključene u postupak za koje je podneta prijava zbog trgovine uticajem.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je u utorak izveštaj, baziran na javno dostupnim podacima, da je mreža fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima namenjenim mladima, porodicama i ženama, označavajući kao odgovornu osobu Aleksandru Čamagić, blisku saradnicu Aleksandra Šapića.

Da podsetimo, mehanizam je bio jednostavan: organizacija bi se prijavila na javni konkurs, dobila novac, a zatim ga prebacila privatnim agencijama i poslala lažirane, odnosno fiktivne, izveštaje o sprovedenim aktivnostima i potrošnji.

Na ovaj način, samo iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju izvučeno je bar pet miliona evra tokom 2021. godine.

Na osnovu dokumentacije iz Ministarstva, koju su analizirale Građanske inicijative, i nekoliko stotina dokumenata iz Uprave za trezor, Agencije za privredne registre, konkursa lokalnih samouprava i razgovora sa akterima, istraživanje BIRN-a je pokazalo da veliki deo obuka i predavanja za koje je ovaj novac bio namenjen nikada nije održan, a deo koji jeste – održale su same škole i lokalne kancelarije za mlade – besplatno.

Milioni evra su se tako, umesto za podršku mladima, ženama i za sprečavanje nasilja, slili na račune članova porodica, komšija, prijatelja i poznanika ljudi iz ove mreže, i to preko agencija koje su u tu svrhu osnovane. Ceo tekst pročitajte na BIRN.

M.J./FoNet

Izvor

Share.

Leave A Reply