Saradnja sa Misijom OEBS-a u unapređenju prava žrtava i borbi protiv zločina iz mržnje

0

6. i 7. jula 2023. godine, Kristina Todorović, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, učestvovala je na 19. koordinacionom sastanaku u Vršcu, koji je okupio predstavnike nadležnih državnih organa i organizacija civilnog društva u cilju prevencije zločina iz mržnje u Republici Srbiji. Tokom sastanka, učesnicima je predstavljen projekat Misije OEBS u Srbiji„Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje se tiču unapređenja prava i podrške žrtvama zločina iz mržnje.

Kontakt osoba nadležna za borbu protiv zločina iz mržnje, učesnicima je predstavila preporuke koje je Srbija dobila od mehanizama Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope za ljudska prava.

Predstavljajući svoje dosadašnje aktivnosti u ovoj oblasti, predstavnici organizacija civilnog društva su se dogovorili oko daljih obuka za državne organe koji se bave zločinima iz mržnje. Budući da je YUCOM učestvovao u dosadašnjim obukama za tužioce, dogovoren je nastavak saradnje za obuke sa preostalim nadležnim tužilaštvima u Srbiji, kao i sa sudijama.

Share.

Leave A Reply