YUCOM je održao predavanje na sastanku u organizaciji Mreže žena za prirodu i zaštitu životne sredine

0

24. juna 2023. godine, YUCOM je učestvovao na četvrtom sastanku Mreže žena za prirodu i zaštitu životne sredine, održanom u Kniću. Kristina Todorović, advokatica iz Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM održala je radionicu pod naslovom „Pravo na aktivizam: pravna zaštita aktivistkinja i aktivista, kazne, SLAPP i drugi pritisci.

Tim povodom ona je predstavila situacije iz svoje prakse, u okviru koje je zastupala mnoge neosnovano optužene aktivistkinje i aktiviste. Akcenat je bio na slobodi izražavanja i slobodi okupljanja, kao i pritiscima koji za cilj imaju gušenje ovih sloboda, kroz prekršajne i SLAPP postupke.

Svoj doprinos je dalo i nekoliko članica Mreže koje su i same već trpele manje ili veće pritiske od strane političkih i ekonomskih aktera. Članstvo se podsetilo da su SLAPP tužbe u Srbiji sve češći način vršenja pritiska na aktiviste, da se aktivizmu pretilo da u praksi bude kriminalizovan odbačenim Nacrtom Zakona o policiji, ali i da i dalje postoje uslovi za progresivno delovanje i okupljanje, kao i za odolevanje pritiscima u vidu prekršajnih i krivičnih prijava.

Share.

Leave A Reply