Zabrana ulaska Jovani Marović u Srbiju je gaženje svih demokratskih sloboda

0

Mreža udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja najoštrije osuđuje odluku vlasti u Srbiji da se Jovani Marović, aktivistkinji i bivšoj potpredsednici Vlade Crne Gore i ministarki evropskih integracija, onemogući ulazak u Srbiju na aerodromu Nikola Tesla, 23. avgusta 2023.

Ova skorašnja praksa zabrane ulaska u Srbiju „nepodobnima” za vlast u Srbiji, koja je prvi put učinjena prema antiratnim ruskim aktivistima, sada se širi i na prepoznate prijatelje demokratske Srbije i ima za cilj izolovanje i sprečavanje savezništva sa demokratskim aktivistima širom Evrope, a kako bi se u samoj Srbiji ugasila svaka kritika režima.

Iza potpuno neutemeljenog i sramnog razloga sprečavanja ulaska Jovane Marović koji joj je saopšten kao „zaštita bezbednosti Republike Srbije i njenih građana” krije se pravi razlog, a to je javno izražena kritika predsednika Srbije, kao i njeno učešće na protestima „Srbija protiv nasilja”. Ovakav vid institucionalnog nasilja prema osvedočenoj borkinji za demokratiju i ljudska prava predstavlja strmoglavo nazadovanje Srbije na skali demokratskih vrednosti i standarda, i smanjuje bilo kakve šanse da Srbija sa ovom vlašću ima ikakvu evropsku budućnost.

Očigledno postojanje crnih lista političkih neistomišljenika režima na granicama naše zemlje pokazuje svu osionost vlasti i rezultat je izostanka ili često blagih reakcija EU i međunarodne zajednice. Zbog toga tražimo osudu ovog postupka od strane EU i međunarodne zajednice, a odluku o sprečavanju ulaska Jovane Marović da bude povučena što pre kao i da se MUP Srbije izvini za ovakav čin našoj saborkinji Jovani.

 

Beogradski centar za bezbednosnu politiku
Beogradski centar za ljudska prava
Centar savremene politike
Centar za evropske politike
CRTA
Evropski pokret u Srbiji
Građanske inicijative
Inicijativa mladih za ljudska prava
Otvoreni parlament
Partneri Srbija
RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu
Slavko Ćuruvija Fondacija
Yucom – Komitet pravnika za ljudska prava

Share.

Leave A Reply