ZAUSTAVITI NASILJE POLICIJE NAD AKTIVISTIMA U MAJDANPEKU

0

Organizacije civilnog dru┼ítva okupljene oko Platforme ÔÇťTri slobodeÔÇŁ zahtevaju hitnu reakciju institucija na navode o nasilju koje policija sprovodi nad ekolo┼íkim aktivistima koji u Majdanpeku protestuju protiv miniranja planine Starice, uklju─Źuju─çi prebijanje, iznu─Ĺivanje iskaza i onemogu─çavanje kontakta sa advokatima i ─Źlanovima porodice.

Prema na┼íim saznanjima, dvojica ekolo┼íkih aktivista iz Majdanpeka se trenutno nalaze u pritvoru u Negotinu, gde im je nezakonito uskra─çeno pravo da kontaktiraju branioce. Branioci, kao ni ─Źlanovi njihovih porodica, nemaju informacije o njihovom stanju od kada su u no─çi izme─Ĺu 27. i 28. septembra odvedeni u policijsku stanicu na informativni razgovor. Nakon boravka u policijskoj stanici su slede─çi put vi─Ĺeni na ulazu u Dom zdravlja u Majdanpeku, pri ─Źemu o─Źevici navode da su imali vidljive povrede, da su se nalazili u te┼íkom stanju, i da nisu mogli samostalno da hodaju. Svedoci su dalje naveli da su iz slu┼żbe hitne medicinske pomo─çi u Domu zdravlja odvedeni direktno u pritvor, nakon ─Źega ni porodica ni branioci nisu mogli da uspostave kontakt sa njima.

Ju─Źe je objavljeno svedo─Źenje aktiviste Dragana Dmitrovi─ça, koji je izjavio da su ga prilikom informativnog razgovora dva inspektora udarala ┼íakama po glavi i le─Ĺima, i pretila mu ubistvom tokom ispitivanja, poku┼íavaju─çi da ga primoraju da potpi┼íe unapred pripremljen la┼żan iskaz u kome inkrimini┼íe trojicu drugih aktivista. Dmitrovi─ç tako─Ĺe navodi da je u stanici sa njim u prostoriju doveden jedan od gore pomenutih aktivista, koji je trenutno li┼íen slobode, a koji je delovao upla┼íeno i ÔÇťizbezumljenoÔÇŁ, da je bio ÔÇťcrven od batinaÔÇŁ, i koji ga je u strahu od daljeg maltretiranja molio da potpi┼íe iskaz.

Osnovne garancije prava okrivljenih u krivi─Źnom postupku i apsolutnu zabranu mu─Źenja i zlostavljanja propisuju me─Ĺunarodne konvencije o ljudskim pravima i Ustav Republike Srbije. Ovakvo pona┼íanje policijskih slu┼żbenika, a u cilju zastra┼íivanja i u─çutkivanja aktivista i aktivistkinja koji se bore za o─Źuvanje ┼żivotne sredine, predstavlja grubo ga┼żenje fundamentalnih principa pravne dr┼żave, u kojoj policija predstavlja servis gra─Ĺana a ne oru─Ĺe represije.

Stojimo solidarno uz gra─Ĺane i gra─Ĺanke Majdanpeka, najavljujemo da ─çemo preduzeti sve institucionalne mehanizme da se ovi navodi istra┼że i odgovorni procesuiraju, i zahtevamo:

  • od Policijske uprave u Boru da se hitno izjasni o navodima da su dvojici aktivista od strane policijskih slu┼żbenika tokom trajanja pritvora nanete telesne povrede zbog kojih je bilo neophodno ukazivanje zdravstvene nege, i da im u skladu sa Zakonom omogu─çi da kontaktiraju branioce.
  • od Za┼ítitnika gra─Ĺana da u najkra─çem roku izvr┼íe proveru uslova u kojima se nalaze uhap┼íeni aktivisti, kao i da pokrene postupak neposrednog nadzora nad radom PU u Boru.
  • od Sektora unutra┼ínje kontrole Ministarstva unutra┼ínjih poslova da u najkra─çem roku istra┼żi sve navode o zlostavljanju i iznu─Ĺivanju iskaza od strane policijskih slu┼żbenika u Majdanpeku.

Tako─Ĺe saop┼ítavamo da su Gra─Ĺanske inicijative i Beogradski centar za ljudska prava u vezi sa ovim slu─Źajem podneli inicijativu Za┼ítitniku gra─Ĺana da neodlo┼żno ispita postupanje slu┼żbenika Ministarstva unutra┼ínjih poslova.

Preuzmite Saopštenje

Share.

Leave A Reply